Behandeling van depressie
Er zijn verschillende behandelingen voor depressie binnen de geestelijke gezondheidszorg, waarvan Cognitieve Gedragstherapie (CGT) de meest gangbare therapievorm is. Ook niet onregelmatig wordt medicatie (antidepressiva) voorgeschreven om de ergste somberheid af te vangen. Maar als we het hebben over psychologische hulp voor depressie, wat houdt dat dan in?
In de behandeling van depressieve klachten is ‘activatie’ vaak een sleutelbegrip. Dat leg ik je uit aan de hand van de zogehete depressiecirkel:
In deze cirkel zie je hoe de somberheid ervoor zorgt dat jouw motivatie om dingen te ondernemen afneemt of zelfs helemaal kan verdwijnen. Dit heeft op zijn beurt tot gevolg dat je je zult terugtrekken en dus minder of misschien geen activiteiten (meer) onderneemt. Omdat je weinig onderneemt, heb je ook minder positieve ervaringen of voel je je misschien schuldig over het ‘niets’ doen of afzeggen van afspraken. Je herkent vast dat dit de somberheid vaak alleen maar doet toenemen. En dan zit je in een negatieve spiraal (de depressiecirkel) gevangen. Het kan heel moeilijk zijn om daar weer uit te komen, maar de sleutel is ‘activatie’: dus juist wél dingen gaan ondernemen.
Dit is de insteek van bijvoorbeeld CGT als het aankomt op de behandeling van depressie. Daarnaast wordt vaak aandacht besteed aan de negatieve overtuigingen die mensen erop nahouden en hoe je positiever kunt denken, met name over jezelf. Er zijn verschillende oefeningen en technieken die ik je aan kan reiken om gemakkelijker in beweging te komen en positiever over jezelf te denken. Met als doel natuurlijk dat jij weer lekker in je vel zit.
Zoals de naam al zegt, richt CGT (cognitieve gedragstherapie) zich hoofdzakelijk op gedachten en gedrag die een rol spelen bij depressieve klachten. Het is daarmee een praktische vorm van therapie.
Een andere therapievorm waar ik in mijn praktijk mee werk, is Past Reality Integration (PRI) therapie. In deze therapie staan niet alleen jouw gedrag en je gedachten centraal, maar werken we ook met jouw gevoel. Wat maakt nu dat je je zo somber voelt? En waar komt dit gevoel vandaan, welke oude pijn ligt hier mogelijk aan ten grondslag? Misschien herken je wel dat je gevoel soms sterker is dan jouw gedachten zijn. Je gedrag veranderen op basis van je gedachten houd je daarom vaak niet eindeloos vol. In deze blog leg ik meer uit over waarom het zo belangrijk is om aandacht te hebben voor zowel gedachten, gedrag als gevoel. Aan de hand van de PRI methode leer ik jou om te herkennen wanneer en waaróm je je zo somber voelt, hoe je met behulp van jouw gedachten het leven anders kunt ervaren en hoe je daar dan ook je gedrag op aan kunt passen.
In een traject bij mij sta jij centraal. Waar loop jij tegenaan en waar heb jij behoefte aan? Samen gaan onderzoeken we welke insteek in therapie voor jou het beste werkt.
Lees hier meer over PRI en depressie.