Wat is PRI?

PRI staat voor Past Reality Integration (PRI) en is ontwikkeld door de Nederlandse psychologe Ingeborg Bosch en gaat er vanuit dat de gevoelens, gedachten en het gedrag waar we in ons dagelijks leven last van hebben, meestal voortkomen uit onverwerkte oude pijn uit onze kindertijd. Als kind hebben wij ons allemaal moeten aanpassen aan onze omgeving om te overleven. Om onszelf te beschermen tegen de waarheid dat we niet altijd kregen wat we als kind nodig hadden, hebben we afweermechanismen ontwikkeld. En deze afweermechanismen belemmeren ons wanneer we volwassen zijn.

Wat kun je verwachten?
In het eerste gesprek (intake) van een PRI-traject formuleren we een zogenoemde hulpvraag aan de hand waarvan ik jou de PRI-methode leer toepassen. Je zal leren de verschillende afweren te herkennen (observeren) en we onderzoeken samen wat jij in het hier-en-nu ervaart dat die afweren activeert. Dit vergroot jouw zelfinzicht. Vervolgens ga je aan de slag met het bewust veranderen van jouw gedrag. Hierdoor zullen weggestopte gevoelens naar boven komen en wordt duidelijk welke oude pijn in jouw lichaam zit opgeslagen waartegen de afweermechanismen jou nog altijd proberen te beschermen. Je zal leren dat deze pijn bij het verleden hoort, en dus niet bij het heden. Dit helpt je voorbij de perceptie van jouw afweergedachten te kijken en weer in contact te komen met jezelf en wat jij graag wil doen.

Meer weten? Neem eens een kijkje op de website van PRI.

Wat zijn de 5 afweermechanismen binnen PRI?

Angst

Gevoelens van spanning, angst of paniek in situaties waarin voor ons als volwassene geen direct gevaar dreigt zijn een vorm van het afweermechanisme Angst.

Lees hier over de afweer Angst

Primaire Afweer

Alle negatieve gevoelens en gedachten over onszelf, zoals “Ik kan dit niet”, “Ik ben schuldig” en “Ik ben slecht”. Hieronder vallen gevoelens van schaamte, onzekerheid, zelfverwijt en schuld.

Lees hier over Primaire Afweer

Valse Hoop

De hoop dat je alsnog kunt krijgen wat je als kind nodig had, als je nu maar heel hard werkt (denk aan perfectionisme), het iedereen naar de zin maakt (‘people pleasing’) of er perfect uit ziet. Gevoelens van stress zijn ook een vorm van Valse Hoop.

Lees hier over Valse Hoop

Valse Macht

De hoop dat een ander jou alsnog kan geven wat je als kind nodig had, als die maar verandert. Valse Macht betreft alle gevoelens van lichte irritatie tot razernij en de schuld bij de ander leggen. Ook het gevoel slachtoffer te zijn van een situatie valt hieronder.

Lees hier over Valse Macht

Ontkenning van Behoeften

Ontkennen dat je in het hier-en-nu iets nodig hebt of voelt. “Het gaat altijd prima met me.” Om deze ontkenning bij te staan kan sprake zijn van verdoving in de vorm van verslaving aan bijv. social media, gamen of alcohol en drugs.

Lees hier over Ontkenning van Behoeften

Ben je benieuwd hoe jouw afweermechanismen ontwikkeld zijn? Je kunt hier de afweerprofieltest doen.